Risotto med kantareller & edamame

En av mina absoluta favoriträtter är risotto, just för att det är så enkelt att göra och det går att variera i stort sett i oändlighet. Så idag delar jag med mig av en variant med kantareller och edamame.

Ingredienser för 4 portioner:
Tillagningstid ca 35 min.
 • 3 dl Arborio eller Carnaroliris
 • 1 gul lök
 • vitlök, 1 klyfta
 • 2 msk olivolja
 • 2 dl vitt vin
 • ca 6 dl grönsaksbuljong
 • 500 g kantareller
 • 2 dl Riven Parmesan
 • 2 dl edamame (färska soyabönor)
 • Färsk persilja.
 • salt och peppar
Så här gör du:

Värm buljongen i en kastrull för sig. Finhacka löken och vitlöken och fräs den, utan att den tar färg,  i olivoljan i en tjockbottnad kastrull. Det är viktigt att den inte  bränns för det förstör smaken på risotton, bränner du löken är det bara att börja om igen.

Höj värmen lite och häll i riset och fräs i ytterligare någon minut så att ris och lök blandar sig väl och känns torrt. Häll i vinet och låt det koka bort, rör om hela tiden.

Nu är det dags att börja tillsätta buljongen litet i taget. Rör om hela tiden och sänk värmen lite så att det sjuder lugnt. En risotto ska bli lös men med en kärna i riset som ger lite tuggmotstånd. Samtidigt som du gör detta så tar du och bryner dina kantareller i en stekpanna med lite smör. När de är nästan klara tillsätter du edamamebönorna och låter dem bara bli varma. De ska inte koka utan de kommer ge ett gott tuggmotstånd i den färdiga rätten.

När riset är klart lyft bort grytan från plattan och tillsätt hackad persilja och parmesan, smaksätt med peppar och salt. Rör om noga, lägg upp på en tallrik och toppa risotton med dina smörstekta kantareller och edamamebönor. Servera genast.

Det var allt för idag, tack för titten!

1 Comment

 1. Linda Says:

  Supergott var det verkligen!

Leave a comment