Min Citron-marängpaj

Av alla saker jag bakat och bjudit på är denna paj den som jag fått mest uppskattning för. Min gamla granne Sandra gav mig en riktigt fin komplimang när jag bjöd henne på citron-maräng paj första gången: “Himmelriket finns på en tallrik i Malins kök” och det lever jag på än ska jag säga.

Pajen är läskande syrlig och ska jag vara helt ärlig är den faktiskt bäst dagen efter den bakats, när pajskalet liksom genomsyrats av all god citronsaft. Trots att jag bakade denna paj i söndags är jag redan sugen på att göra det igen…. hmmm jag tror minsann jag har alla ingredienser i kylen…

Ingredienser:
Tillagningstid ca 60 min.
Ugnstemperatur:
Pajskalet 225 C
marängen 150 C

Pajskalet:
 • 3 dl vetemjöl
 • 125-150g smör
 • 4 msk kallt vatten

Citronkrämen:

 • saft av 3 citroner
 • 1,5 dl vatten
 • 1,5 dl socker
 • 6 msk maizena
 • rivet skal av 3 citroner
 • 3 äggulor
 • 1 msk smör

Marängen:

 • 3 äggvitor
 • 1dl socker
 • några droppar citron
Så här gör du:

Gör pajdegen, låt den vila i kylskåp i ca 30 min och baka sedan ut den och förgrädda pajskalet i ca 10 min i 225 grader.

Under tiden pajdegen vilar kokar du citronkrämen. Blanda vatten, pressad citron, socker och maizena i en kastrull koka upp under omrörning till den tjocknar. Tillsätt äggulor, smör och rivet citronskal och rör tills krämen blir blank och fin. När den svalnat lite häll den i pajskalet och kör igång med marängen. Vispa äggvitor och socker till ett hårt skum, bred det över citronkrämen och tillbaka in i ugnen i 150 grader i ca 10 minuter eller tills marängen fått fin färg. Låt pajen svalna och sen är det bara att njuta.

Tack för titten!

3 Comments

 1. Cicci Says:

  *slickar mig om munnen*

 2. Elin Says:

  Gjorde pajen till Eriks födelsedag! Det blev mycket uppskattat och helt klart något jag tänker göra igen! *undrar om det finns nåt kvar i kylen* =)

 3. Ulla Tränk Says:

  Otroligt vacker dessutom :)

Leave a comment